Hvad er SEO?

SEO clean.jpg

SEO står for “search engine optimization”, som på dansk oversættes til ”søgemaskineoptimering”. Når man arbejder med sin hjemmesides SEO, arbejder man altså med at optimere den ift. søgemaskiner – hovedsageligt Google.

Sådan fungerer søgemaskinernes algoritmer

Når nogen søger efter noget på Google, er Googles opgave at finde det, vedkommende søger efter. At være den bedste og mest brugervenlige søgemaskine er enormt vigtigt for Google, idet en stor del af deres forretningsgrundlag ville forsvinde, hvis de mistede de besøgende til en konkurrerende søgemaskine såsom Yahoo eller Bing. Des mere præcist et svar Google kan finde til brugeren, des bedre løser Google sin opgave.

Men hvordan finder Google så de rigtige svar til dem, der søger? Det er selvfølgelig ikke en klog mand, der sidder og hjælper folk med at finde det, de søger efter. Selvom tanken er sjov at lege med ↓

Det er en algoritme, der automatisk finder svar frem, når nogen søger på noget. Algoritmen analyserer alle hjemmesider i verden, og kategoriserer og vurderer deres relevans ift. forskellige emner.

Når du så fx søger på ”hund”, vurderer algoritmen hvilke hjemmesider, der er mest relevante ift. din søgning på ”hund”. Des mere relevant den vurderer en hjemmeside er for det du har søgt på, des højere vil den figurere i søgeresultaterne.

Det kigger søgemaskiner på

Søgemaskinernes algoritmer er hemmelige, hvorfor det ikke er muligt at sige præcis hvad det er, de kigger efter, når de kategoriserer og vurderer hjemmesider. Hertil ændrer algoritmerne sig hele tiden, fordi de løbende bliver optimeret.

Selvom algoritmerne er hemmelige, er en del af det, de udvælger sider på baggrund af, blevet gættet. Ganske enkelt ved at folk har set, på hvad de hjemmesider, som rangerer højt på de forskellige søgemaskiner, har af opsætning og indhold. 

Søgemaskinerne kigger både på hvordan din hjemmeside er bygget op (sidestruktur, brugervenlighed, etc.) og hvad for noget indhold der ligger på den (tekst, billeder og video). Da Texteholdet er ”all about text” vil det følgende selvfølgelig fokusere på SEO ift. hjemmesidetekster.

SEO og hjemmesidetekster

Når det kommer til hjemmesidetekster, er der en række ”knapper”, man kan skrue på, når man arbejder med SEO.

Ord og sætninger

Det, din hjemmeside handler om, skal indgå i hjemmesidens brødtekst, titler, metabeskrivelser, alt tags og URL. Titlerne vægter nemlig højere end brødteksten ift. ”keywords” – dvs. de ord, du tænker folk søger på, når de søger efter det, din hjemmeside handler om.

Dine primære keywords (du har måske 1-3 keywords pr. side), bør fylde 1-2 % af teksten.

Ofte søger folk dog ikke bare på ét ord – men på sætninger og kombinationer af ord (fx: ”hund puddel til salg”). Des mere præcist man kan ramme relevante, populære ordkombinationer og sætninger, des bedre placering får man.

Algoritmerne er desuden glade for mange ord – dvs. lange tekster. Så selvom du måske kunne sige det, du vil sige, på en enkelt eller to sætninger, er det en god idé at fylde lidt mere på. Dog skal det, du fylder på, stadig være relevant, og handle om emnet – ligegyldig tekst bliver straffet af både algoritmer og besøgende.

Titler

Titlerne er særligt vigtige. Derfor bør din sides keywords altid indgå i titlen. Handler det om hunde, er det altså vigtigt at ordet ”hund” indgår i titlen. Kan du få relevante populære sætninger eller ordkombinationer til at indgå i titlen, er det endnu bedre.

Hertil er det vigtigt, at du kun har én hovedoverskrift (”H1”) og gerne flere underoverskrifter. Af underoverskrifter er ”H2” de vigtigste.

Sidetitler og metabeskrivelser

Sidetitler og metabeskrivelser figurerer ikke direkte på din hjemmeside, selvom det er der, du skriver dem ind. De ligger skjult på hver af dine sider, og bliver kun vist i søgemaskinernes søgeresultater.

Når du søger på noget på en søgemaskine, kommer en liste over søgeresultater op. Hvert resultat består af en titel, en URL / et link og en kort beskrivelse af sidens indhold.

Sidetitel og metabeskrivelse med tekst.png

Det er vigtigt, at dine keywords indgår i både sidetitel og metabeskrivelse. Hertil er disse to tekster enormt afgørende for, om folk klikker ind på din side. Derfor skal du sørge for, at teksten er relevant og indbydende.

Vær hertil opmærksom på, at søgemaskinerne cutter din tekst af, hvis den er for lang. Du kan bruge denne side til at tjekke om du har lavet for lange sidetitler og metabeskrivelser.

Indsætter du ikke selv sidetitel og metabeskrivelse for dine sider, udvælger søgemaskinerne tilfældig tekst fra din hjemmeside, som de viser i søgeresultaterne. 

Læsevenlighed

Des mere læsevenlig og overskuelig, din hjemmeside er, des bedre for din SEO. Store, tætte tekstklumper med lille fond og få afsnit kan tage modet fra selv den flittigste læsehest. Derfor spiller læsbarheden på din hjemmeside også en rolle ift. SEO. Algoritmerne belønner sider, hvor:

  • Du bruger overskuelige punktopstillinger.

  • Stavning og grammatik er i orden.

  • Maks. 25 % af sætningerne er på over 20 ord.

  • Paragraffer er på maks. 150 ord (gerne kortere).

  • Afsnit er på maks. 300 ord – dvs. for hver 300 ord skal du lave en ny undertitel.

Indgående links

Des flere sider, der linker til din side, des bedre. Et link til din side tolker algoritmerne nemlig som en anbefaling af din side. Samtidig vurderer algoritmerne, hvor valid den side, der linker til din side, er. Des bedre en side linket optræder på, des mere vægt får ”anmeldelsen”.

Ord der er forbundet med links

Når jeg linker til min forside ved at skrive ”find verdens bedste tekstforfatter her”, forbinder jeg min forsides URL med ordet ”tekstforfatter”. Des flere gange der bliver linket til din side med bestemte ord, des bedre placering vil din side få, når folk søger på de ord.

Aktivitet og udvikling: nyt indhold og et stigende antal af indgående links

Hvis du ofte tilføjer nyt indhold til din hjemmeside (som fx ved at have en blog du opdaterer jævnligt), og samtidig får flere og flere sider, der linker til din side, påvirker det din SEO positivt. Dvs. aktivitet og udvikling af din side påvirker din SEO positivt.

Geografi

Har du GPS’en slået til på den enhed, du bruger til at søge fra, vil det påvirke dine søgeresultater. Søger du fx på ”restaurant” med GPS’en slået til, vil restauranter der ligger tæt på der, hvor du er, figurere øverst i søgeresultaterne. Er din hjemmeside ekstra relevant for folk, der er fysisk tæt på din virksomhed, kan du derfor med fordel inkorporere navnet på den by, din virksomhed ligger i. Postnummer, landsdel og gade kan du også med fordel inkorporere, hvis det giver mening.

SEO handler om kvalitet

Nu sidder du måske og tænker: ”Jamen det, søgemaskiner vil have, er vel egentlig bare velskrevet tekst, der er sat læsevenligt op?” Ja – lige præcis. Så når du skriver dine hjemmesidetekster, skal du i første omgang ikke tænke på søgemaskinerne, men på din målgruppe – dvs. de mennesker, der skal sidde og læse din tekst.

Udform din tekst således dine besøgende får relevant information serveret på en overskuelig og lækker måde. Når du har skrevet din tekst, kan du rette den ift. ovenstående punkter, ved at bruge dem som en tjekliste.

Det er den absolut bedste måde at ramme både søgemaskiner og besøgende på. Her er det også relevant at gøre opmærksom på, at SEO ikke er alt – konvertering er mindst lige så vigtigt!

Hav øje for både SEO og konvertering

En god, søgemaskineoptimeret tekst får folk ind på din hjemmeside. Men hvis ikke teksten samtidig fanger din målgruppe, og giver dem det, som de er klikket ind for at finde, smutter de hurtigt væk fra din side igen. Og dét kan du jo ikke bruge til ret meget.

Det er her konvertering bliver relevant. Når en besøgende konverterer, betyder det, at han/hun foretager den handling, du ønsker de skal foretage, når de besøger din hjemmeside. Det kan være at købe et produkt, at downloade noget, at tilmelde sig din begivenhed, at kontakte dig eller noget helt femte.

Den tid, du bruger på at søgemaskineoptimere din hjemmesides tekster, skal helst være godt givet ud – dvs. tjene sig selv ind igen. Derfor er det vigtigt, at dine tekster ikke bare lokker folk ind, men også får dem til at konvertere, så du tjener timerne hjem igen.

Des større lighed du kan skabe mellem det, de leder efter / søger på, og det din tekst handler om, des større sandsynlighed er der for, at de bliver på din hjemmeside i mere end ét sekund.

Det de leder efter = det du giver dem på din side.

Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig også sørge for at motivere den besøgende til at udføre den handling, du har ”lokket” dem ind på siden for at udføre.

Hvordan man sikrer konvertering, er dog en lidt anden snak – som vi tager i en fremtidigt blogindlæg.

God skrivelyst!